dinsdag 17 april 2012

Doelen tijdens trainingen

Tijdens het trainen stellen we vaak doelen voor elke oefening. Een oefening wordt een bepaalde tijd uitgevoerd, of er moet een bepaald aantal doelpunten gescoord worden. Er zijn drie mogelijkheden hiervoor: de oefening wordt een bepaalde tijd uitgevoerd, er moet een bepaald aantal gescoord worden, of de oefening wordt een bepaald aantal keren uitgevoerd. Wat belangrijk is, is dat bij alle drie er een doel gesteld moet worden, waardoor er een competitie-element wordt toegevoegd. Dit is omdat je zo de kinderen pusht om een bepaald niveau te halen.

Als je werkt met tijd, zorg dan dat je het aantal doelpunten laat tellen. Kinderen willen in de gegeven tijd zo veel mogelijk doelpunten maken hierdoor, waardoor de oefening optimaal wordt gedaan. Zorg dat de tijd niet te lang is. Als kinderen 10 minuten doorloopballen moeten nemen, raken ze verveeld en zakt de motivatie. De oefening moet ook niet te kort zijn, als je 20 seconden strafworpen laat nemen, hebben ze misschien tijd voor 3 strafworpen en oefenen ze niet optimaal. Per oefening is de tijdsduur dus anders. Elk kind doet ook op zijn eigen tempo de oefeningen, waardoor in dezelfde tijd verschillende kinderen meer of minder keer de oefening uit kunnen voeren. Daarom ligt mijn voorkeur bij een vastgesteld aantal.

Werken met een vastgesteld aantal kan op twee manieren. 10 strafworpen nemen en tellen hoeveel je er maakt, of 10 strafworpen maken en dan zo snel mogelijk. Beide varianten geven een goed competitie-element aan je oefening, en kunnen allebei ingezet worden. Vaak is het in de praktijk het meest praktische om een vastgesteld aantal goals te geven voor de oefening. Zo krijg je niet dat andere spelers klaar zijn met de oefening en staan te wachten, en met een realistisch aantal is iedereen genoeg aan de beurt geweest om de oefening goed onder de knie te krijgen.

Ongeacht de manier van doelen stellen tijdens trainingen, zorg er altijd voor dat iedere speler de oefening vaak genoeg heeft kunnen uitvoeren, de oefening niet te lang duurt en er demotivatie optreedt, en dat je spelers de oefening op hun eigen tempo kunnen doen.

Voor meer schotoefeningen, kijk op de pagina met schotoefeningen.