zondag 15 april 2012

Doelstellingen

Om beter te worden in iets, dien je jezelf eerst een doel te stellen. Een doel zorgt er voor dat je ergens naar toe werkt, een punt waarop je kunt zeggen dat je bent geslaagd. Om beter te worden in korfbal dien je jezelf ook doelen te stellen. Doelen moeten wel realistisch zijn, anders werken ze demotiverend. Een doel dat te hoog is gesteld, geeft teleurstelling omdat het niet wordt gehaald, een doel dat te laag is, werkt demotiverend omdat het geen uitdaging was. Doelen moeten dus realistisch gesteld worden.

We gaan er van uit dat je elke week 2% beter kan worden. dat lijkt misschien niet veel, maar aan het einde van het seizoen is dat al snel richting de 80% (40 weken trainen * 2% is 80%). Verwacht niet van kinderen dat zij na twee weken schottraining beter kunnen schieten en 2x zo veel ballen er in schieten. Dat proces heeft tijd nodig. Stel dus je doelen aan het begin van het seizoen vast, en kijk aan het eind van het seizoen of je deze doelstellingen gehaald hebt. Stel ook niet te veel doelstellingen. Het kan er voor zorgen dat je in de war raakt en het is lastig om prioriteiten te kiezen. Kies daarom voor 2 a 3 doelstellingen waaraan je kan werken.

Om te bepalen of je je doelstellingen hebt gehaald, zul je een nulmeting moeten doen. Aan het begin van het seizoen kan je een schotcircuit doen om vast te stellen hoe je spelers presteren. Hou er rekening mee dat spelers een keer een slechte dag kunnen hebben, en voer de meting dus ook het liefst meerdere keren uit. In het schotcircuit kan je een aantal oefeningen doen die bepalen hoe je spelers presteren in bepaalde categorieën.  Een voorbeeld van een schotcircuit volgt later.

Aan de hand van de resultaten van het schotcircuit, kan je gaan bepalen welke doelstellingen je kunt vastleggen. Zorg dat de doelstellingen realistisch zijn en schrijf deze op. Aan het einde van het jaar kan je gaan kijken hoe jouw spelers zich hebben ontwikkeld. Voer het schotcircuit nogmaals uit en vergelijk de resultaten met de doelstellingen die je aan het begin van het seizoen had gesteld. Ook hier geldt dat het aan te raden is om het circuit meerdere malen uit te voeren.

Het belangrijkste van het stellen van doelstellingen is dat je je progressie meetbaar maakt, waardoor je je training van het afgelopen jaar kan beoordelen. Hebben jouw spelers zich goed ontwikkeld en hebben ze jouw doelstellingen behaald? fantastisch, dan kan je tevreden zijn over je training, en hier en daar wat bijschaven waar jij denkt dat nog winst te behalen is. Heb je je doelstellingen niet gehaald, is er ook geen man over boord, het belangrijkste is dat er progressie is en dat jij voor volgend jaar weet waar je jouw training moet aanpassen.