Schotcircuit

Om bij korfballen vooruitgang te meten, heb je doelstellingen nodig. Met deze doelstellingen kun je de kwaliteit van je opleiding en je training meten. Om de doelstellingen te kunnen bepalen en achteraf te kunnen beoordelen, heb je een nulmeting nodig. Bij deze nulmeting stel je vast hoe je prestaties zijn op het moment dat je gaat beginnen met trainen. Aan het einde van het seizoen kan je de meting nog een keer doen, en kun je vaststellen hoe je bent ontwikkeld. Het schotcircuit bestaat uit 8 oefeningen, welke elk 20 keer uitgevoerd worden. Het aantal scores wordt ingevuld, dat zijn de resultaten die vergeleken kunnen worden. Het circuit ziet er als volgt uit:

oefening
doorloopballen                                      
schot stilstand 4 meter                            
schot stilstand 6 meter                            
schot beweging links 4-5 meter                
schot beweging rechts 4-5 meter  
korte kans links max 3 meter      
korte kans rechts max 3 meter    
strafworpen                                            

De oefeningen spreken voor zich en zijn voor elke korfbaltrainer duidelijk. Het is belangrijk dat de kinderen duidelijk weten wat de oefeningen zijn en deze goed uitvoeren.

Noteer de resultaten van de oefeningen en bewaar deze goed. Aan het eind van het seizoen kan je zien of je ploeg progressie heeft gemaakt, of dat je je training iets moet bijschaven. Kies voor selectieteams andere doelstellingen dan teams van breedtekorfbal. Het is niet realistisch om voor een D4 dezelfde doelstellingen als voor een D1 te kiezen. Wees realistisch.