maandag 23 juli 2012

Vakantietraining

Voor de meesten is de vakantie nog in volle gang, maar voor een aantal van ons zit het begin van het seizoen er al weer aan te komen. Om blessures te voorkomen, is het verstandig om voor de voorbereiding begint, al weer een beetje conditie op te doen. En het is natuurlijk fijn dat je al wat voorsprong hebt qua conditie en daarom misschien een stapje voor hebt op je ploeggenoten. Daarvoor dient deze vakantietraining! De training is uitermate geschikt om thuis te doen, en je hebt er dan ook niet meer voor nodig dan een geschikt paar sportschoenen.

We beginnen met een rustige warming-up, waarmee we ons vast voorbereiden op de oefeningen die we gaan doen. Je kunt de oefeningen overal doen, op een grasveld vlakbij, maar ook thuis voor de deur of in de tuin als je dat prettiger vind.

We starten met 5 minuten fietsen, hardlopen of touwtjespringen. Het is niet altijd makkelijk om een plek te vinden waar je touwtje kan springen, maar je kan altijd 5 minuten door je wijk fietsen of hardlopen. Dit is de warming-up, die bedoeld is om warm te worden. Probeer dus een normaal tempo aan te houden, en niet extreem hard of juist heel rustig te gaan.

Hierna doen we 5 oefeningen, elke oefeningen doen we in 3 series van 20. Dat betekent dat we elke oefening 60 keer doen uiteindelijk. Tussen elke serie houd je maximaal 30 seconden rust. Als je naar de volgende oefening gaat, mag je een minuut rusten.

De eerste oefening is Jumping jacks. Hier zie je een voorbeeld van de oefening jumping jacks. Probeer de oefening zo goed mogelijk uit te voeren, des te groter is het effect van de oefening.

De tweede oefening is stoeprand springen. Zoek een stoeprand of een vergelijkbare hoogte, zoals de onderste traptrede bijvoorbeeld. Je begint onderaan de trede of stoep, en springt met 2 voeten tegelijk op de trede of stoep. Zodra je op de stoeprand of trap staat, spring je zo snel mogelijk weer terug. Dat is 1 herhaling. Je maakt dus 20 sprongetjes de stoep op, en 20 sprongetjes de stoep af.

De derde oefening is skisprongen. Trek een denkbeeldige lijn, en ga aan één kant van die lijn staan met allebei je voeten. Je springt nu over de lijn met je voeten naast elkaar, en komt met beide voeten aan de andere kant van de lijn neer. Zodra je staat, spring je meteen weer terug naar de andere kant. Dat is 1 herhaling.

De vierde oefening is knieen optrekken. Je kan de oefening gewoon op de plaats doen, je mag er ook rustig bij naar voren lopen. Je trekt om en om je knieen zo ver mogelijk omhoog. Veel van jullie zullen de oefening kennen van de warming-up die sommigen voor de wedstrijd doen. Elke keer dat je je knie omhoog trekt, is 1. Je trekt dus 10 keer je linkerknie omhoog, en 10 keer je rechterknie.

De laatste oefening is ook een bekende van de warming-up. Nu gaan we de hielen omhoog brengen naar de billen. Beweeg één voor één omstebeurten je hielen naar je billen. Dit lijkt op een gekke manier van rennen. Elke keer dat je hiel omhoog komt, telt voor 1.

Nog even de oefeningen op een rijtje:
-Jumping jacks: 3 x 20 (30sec rust)
-Stoeprand springen: 3 x 20 (30sec rust)
-Skisprongen: 3 x 20 (30sec rust)
-Knieen optrekken: 3 x 20 (30sec rust)
-Hielen optrekken: 3 x 20 (30sec rust)

Als je alle oefeningen hebt gedaan, doen we nog een cooling down. Dit is om de spieren rustig te laten afkoelen. Als cooling down kun je 2-3 minuten rustig lopen of fietsen.

Doe deze oefeningen minstens twee keer per week, liefst drie keer, om een goede basisconditie op te bouwen voor het begin van het seizoen.